Brands

Decada “afumată” din istoria Laphroaig

Decada “afumată” din istoria Laphroaig

În momentul în care vorbim despre Islay nu putem să nu spunem decât că este un loc de pelerinaj
pentru toţi iubitorii de whisky single malt cu arome “afumate” intense de turbă. Numai rostirea
unor brand-uri ca Lagavulin, Caol Ila, Bruichladdich, Bowmore sau Ardeg alcătuiesc elementele
magice ale unei incantaţii care va deschide instant un capitol “lichid” din povestea infinită a
whisky-ul scoţian.
Povestea Laphroaig datează încă din anul 1815, fiind înfinţat de către Donald şi Alexander
Johnston, fermieri care au închiriat în Islay o suprafaţă de peste 1000 de acri de la un moşier
local în scopul de a creşte de animale. Cum principala sursă de hrană pentru animale era
constituită din orz, iar acest tip de cereale se găseşte din abundenţă în regiune, în mintea celor
doi fraţi a apărut următoarea întrebare: Ce putem face cu supraproducţia de orz în calitate de
scoţieni autentici? Şi răspunsul a apărut instant: WHISKY. Cum toate elementele de terroir erau
prezente – apă foarte pură, orz şi turbă –, cei doi fraţi au început să “distileze” începutul poveştii
Laphroaig.
În cele din urmă, Alexander a emigrat în Australia, lasându-l pe Donald să se ocupe de afacere ca
unic proprietar, până în anul 1847, când legenda spune că ar fi murit, în mod ironic, “înecat” într-
un butoi whisky aflat în curs de maturare. Cu toate acestea, “sacrificiul” său nu a fost în zadar,
pentru afacerea a rămas în familie pentru o perioadă de mai bine de 100 de ani, până când în
lipsa unui descedent pe linie masculină a fost cumpărată de grupul Beam Suntory. Astăzi,
Laphroaig rămâne un nume de referinţă în comunitatea cunoscătorilor de whisky single malt, cu
o capacitate impresionantă de producţie şi stocare de peste 3 milioane de litri.
Laphroaig are o etimologie specială, numele său provine din celtică şi înseamnă într-o traducere
liberă, “în nemărginirea golfului”, o mică aluzie poetică la arealul geografic în care este
amplasată distileria.
Eticheta Laphroaig 10 Years face referire la decada pe care distilatul din orz malţificat a
petrecut-o în butoaie folosite din stejar alb american (Querqus Alba) şi cu o influenţă din partea
butoaielor folosite de bourbon whiskey, bazat pe o reţetă consacrată ce datează de peste 75 de
ani.
Tocmai de aceea aromele sale predominante sunt cele de turbă şi iod “domolite” de note dulci de
vanilie şi un final condimentat în care predomină cardamonul, piperul negru şi chili. Servit la o
temperatură de 17-19°C şi cu foarte puţină apă foarte pură adaugată vă va ajuta să redescoperiţi
noi arome!
Cheers Mates!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.