Brands

Havana Club

Havana Club

Havana Club este un brand de rom cubanez extrem de cunoscut la nivel internațional, originar din Cardenas, Cuba. Povestea sa începe în anul 1879, atunci când familia Arechabala a fondat distileria. Inițial, afacerea încorpora atât distileria, cât și o fabrică de rafinare a zahărului. Brandul de rom Havana Club a fost lansat în anul 1934, fiind comercializat sub acest nume în Cuba și în Statele Unite.

Din păcate, planurile familiei Arechabala urmau să fie năruite curând. În 1960, după revoluția din Cuba, compania a fost naționalizată sub conducerea guvernului Castro. Familia a fost deposedată forțat de afacere, iar romul a început să fie comercializat, sub același nume, de guvernul cubanez. Brandul era considerat o comoară națională, iar comerțul acestuia era preponderent orientat spre piețele din Uniunea Sovietică și Europa de Est. În 1977, producția a fost mutată în Santa Cruz del Norte.

Pentru a recăpăta notorietatea și în alte regiuni ale lumii, guvernul face un parteneriat cu compania Pernod Ricard în 1993, care începe să comercializeze produsul la nivel global, excluzând piața americană. Asta deoarece, în 1944, compania Bacardi a obținut de la familia Arechabala drepturile rămase pentru piața din SUA, începând astfel să producă o cantitate de rom sub același nume. Situația complicată a produs de-a lungul timpului conflicte majore, ce au implicat instanțe de
judecată pentru obținerea drepturilor exclusive asupra brandului de către cele două părți. Acestea au fost soluționate prin câștigul de cauză al companiei Pernod Ricard.

În ciuda tuturor evenimentelor nefericite, brandul a reușit să își câștige o poziție fruntașă în preferințele publicului și pe piața de rom internațională. Asta datorită tradiției și spiritului cuban, care învăluie fiecare pahar de Havana Club și păstrează vii ritmurile Cubei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.