Jelna este o crama detinuta de o familie tanara de antreprenori din judetul Bistrita-Nasaud, satul Jelna, fascinata de vin si de cultura vinului, continuand sa ocroteasca o poveste, o zona si un spirit viti-vinicol care a zacut adormit timp de mai multe secole aici in Jelna. Dealurile unde au plantat vita-de-vie conform hartilor vechi de cateva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu vita-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Pana si pe harta iosefina realizata de Imperiul Austro-Ugar in 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar intinse plantatii de vita de vie pe dealurile din Jelna, care acum gazduiesc cu drag 26 de hectare de vita-de-vie, varsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le au sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca regala, Muscat Ottonel, Pinot Noir. Urmeaza sa mai fie plantate Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Savignon, precum si putin Novac sau Negru de Dragasani. Aceasta crama artizanala de familie produce undeva la 80.000 sticle anual si planuieste ca pe masura ce via se va maturiza sa creasca pana la 100.000-120.000 sticle pe an. Familia din Jelna considera ca este de datoria lor ca oameni ai locului sa reinvie ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol, si anume pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru.
Jelna ~ Amprenta Transilvaniei Pinot Noir Rose Wild Yeast
32,00 lei
Pinot Noir Rose Wild Yeast este un vin roz deschis, pal, ce etaleaza o intensitate olfactiva ridicata, cu note de fragute, struguri de masa proaspeti si grapefruit. In gust se prezinta ca fiind un rose complex, prin corpul zvelt, aciditate crocanta si postgustul pronuntat pe care il are, cat si prin paleta aromatica dezvoltata la nivel retronazal. Temperatura de servire: 5°C. Asocieri culinare: poate fi consumat simplu sau alaturi de preparate din carne alba, somon la gratar cu sparanghel sau cu mancarea favorita. Fermentatia a survenit spontan, pe
drojdiile salbatice, prin ridicarea naturala a temperaturii mustului la 18 grade Celsius si ca urmare a lipsei de sulf molecular din must.
Greutate | 1.05 kg |
---|---|
Cantitate | 0.75L |
Brand | Jelna |
Alcool | 12,5% |
Tip produs | Vin |
Stil | |
Culoare | rose |
Regiune | |
Tara de origine | Romania |
Soiuri | |
Creator vin | Darius Pripon |
Temperatura de servire | 5°C |
Recomandari de consum | Consumati cu moderatie |
Mentiuni legale | Alcoolul dauneaza grav sanatatii. Consumati cu moderatie. Este interzisa vanzarea catre persoanele sub 18 ani. |