Vinurile de rezerva din gama Castel sunt obtinute doar in anii cu recolte de exceptie, strugurii fiind culesi esalonat. Pentru vinificare se colecteaza numai mustul obtinut prin scurgere libera, fara presare. Vinul este pastrat timp de doi ani in butoaie de stejar, apoi se imbuteliaza rapid in sticle pentru a-i pastra prospetimea, caracterul fructat, dar mai ales caracterul de soi. Sticlele sunt inchise cu dop din pluta naturala de cea mai buna calitate si sunt lasate la invechit minimum 3 ani. Prima atestarea documentara a cultivarii vitei de vie si productiei de vin in regiunea Tarnavelor dateaza inca din anul 1177, cand una dintre cele mai importante cetati medievale de pe Valea Tarnavei Mici, Cetatea de Balta, este atestata documentar.
Vinurile de Tarnave sunt cunoscute inca din epoca feudala, cand Transilvania era denumita si „Tara Vinului” (Weinland). Colonizarea sasilor in Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii si vinificatiei.
In anul 1489, Cetatea este daruita de catre regele Matei Corvin domnitorului moldovean Stefan cel Mare, impreuna cu o plantatie de vita-de-vie in satul Velt.
Anul 1624 este momentul in care este finalizata constructia actualului castel din Cetatea de Balta, inceputa dupa daramarea vechii cetati in anul 1544. Constructia este cunoscuta in prezent atat sub numele de Castelul Bethlen-Haller, cat si sub denumirea Castelul Jidvei.
1949 este anul in care se contureaza unul dintre cele mai ambitioase proiecte viti-vinicole din Romania, prin infiintarea Intreprinderii Agricole de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai tarziu, compania Jidvei.
Jidvei ~ Castel Pinot Gris 2009
50,00 lei
Un vin obtinut din struguri recoltati esalonat care imbina aciditatea naturala ridicata, corpul plin si notele proaspete specifice strugurilor aflati la inceputul maturitatii, cu bogatia de arome de gutui, mango, fructe uscate si catifelarea caracteristice recoltarii tarzii. Rezultatul este un vin echilibrat care va dezvolta in timp un buchet deosebit, pastrandu-si caracterul de soi peste ani. Deosebit de expresiv, Castel Pinot Gris 2009 este un vin care se preteaza la invechire si care s-a impus printre cele mai bune vinuri albe demidulci din Romania. Temperatura de servire: 10-12°C. Asocieri culinare: Dim Sum, preparate condimentate Thai, salata de papaya verde sau cu mancarea favorita.
Greutate | 1.05 kg |
---|---|
Cantitate | 0.75L |
Brand | Jidvei |
Alcool | 12,5% |
Tip produs | Vin |
Stil | |
Culoare | Alb |
Regiune | |
Tara de origine | Romania |
An vechime | |
Soiuri | |
Temperatura de servire | 10-12°C |
Recomandari de consum | Consumati cu moderatie |
Mentiuni legale | Alcoolul dauneaza grav sanatatii. Consumati cu moderatie. Este interzisa vanzarea catre persoanele sub 18 ani. |