Mysterium este mai mult decat o colectie de vinuri exclusiviste. Este, inainte de toate, o poveste in care totul porneste, asa cum sugereaza si numele, de la provocarea de a afla misterul vinurilor, de a le deslusi tainele. Niciun detaliu nu este lasat la voia intamplarii, iar povestea vinurilor Mysterium se desfasoara, asemeni firului Ariadnei, intr-un labirint de arome si note ce par cunoscute, familiare, dar care nu se lasa usor descifrate. Tot acest labirint de arome intriga iubitorii de vin si ii indeamna sa isi foloseasca simturile pentru a descoperi mai mult cu fiecare degustare. Prima atestarea documentara a cultivarii vitei de vie si productiei de vin in regiunea Tarnavelor dateaza inca din anul 1177, cand una dintre cele mai importante cetati medievale de pe Valea Tarnavei Mici, Cetatea de Balta, este atestata documentar.
Vinurile de Tarnave sunt cunoscute inca din epoca feudala, cand Transilvania era denumita si „Tara Vinului” (Weinland). Colonizarea sasilor in Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii si vinificatiei.
In anul 1489, Cetatea este daruita de catre regele Matei Corvin domnitorului moldovean Stefan cel Mare, impreuna cu o plantatie de vita-de-vie in satul Velt.
Anul 1624 este momentul in care este finalizata constructia actualului castel din Cetatea de Balta, inceputa dupa daramarea vechii cetati in anul 1544. Constructia este cunoscuta in prezent atat sub numele de Castelul Bethlen-Haller, cat si sub denumirea Castelul Jidvei.
1949 este anul in care se contureaza unul dintre cele mai ambitioase proiecte viti-vinicole din Romania, prin infiintarea Intreprinderii Agricole de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai tarziu, compania Jidvei.
Jidvei ~ Mysterium Traminer & Sauvignon Blanc
40,00 lei
Impletirea catifelata si echilibrata de flori albe, specifice soiului Sauvignon Blanc, si petale de trandafir, din care izvoraste deplin vara, da nastere unui buchet complex, ce se dezvolta treptat. O prima sorbire cu tuse subtil dulci evolueaza apoi intr-un gust usor amarui, caracteristic Traminerului, pentru ca la final sa te invaluie cu arome de piersica, pepene galben si caisa. Acidul tartric si malic, tipice soiului Sauvignon Blanc din aceasta zona dau impresia de condimente, conferind amestecului o complexitate aromatica fermecatoare. Temperatura de servire: 6-8°C. Asocieri culinare: friptura de curcan la cuptor, legume la gratar sau paste in sos alb.
Greutate | 1.05 kg |
---|---|
Cantitate | 0.75L |
Brand | Jidvei |
Alcool | 12,5% |
Tip produs | Vin |
Stil | |
Culoare | Alb |
Regiune | |
Tara de origine | Romania |
An vechime | |
Soiuri | |
Temperatura de servire | 6 – 8°C |
Recomandari de consum | Consumati cu moderatie |
Mentiuni legale | Alcoolul dauneaza grav sanatatii. Consumati cu moderatie. Este interzisa vanzarea catre persoanele sub 18 ani. |