La Balcaciu, langa Jidvei, se afla una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Romania, construita in stil gotic in secolul XV. Aici, pe unul dintre clopote se gaseste gravat „Dragonul cu cap de femeie”, care poarta struguri la urechi si are coada din frunze de vita, confirmand o veche legatura ritualica intre oamenii zonei si cultura vitei-de-vie. Prima atestarea documentara a cultivarii vitei de vie si productiei de vin in regiunea Tarnavelor dateaza inca din anul 1177, cand una dintre cele mai importante cetati medievale de pe Valea Tarnavei Mici, Cetatea de Balta, este atestata documentar.
Vinurile de Tarnave sunt cunoscute inca din epoca feudala, cand Transilvania era denumita si „Tara Vinului” (Weinland). Colonizarea sasilor in Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii si vinificatiei.
In anul 1489, Cetatea este daruita de catre regele Matei Corvin domnitorului moldovean Stefan cel Mare, impreuna cu o plantatie de vita-de-vie in satul Velt.
Anul 1624 este momentul in care este finalizata constructia actualului castel din Cetatea de Balta, inceputa dupa daramarea vechii cetati in anul 1544. Constructia este cunoscuta in prezent atat sub numele de Castelul Bethlen-Haller, cat si sub denumirea Castelul Jidvei.
1949 este anul in care se contureaza unul dintre cele mai ambitioase proiecte viti-vinicole din Romania, prin infiintarea Intreprinderii Agricole de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai tarziu, compania Jidvei.
Jidvei ~ Tezaur Sauvignon Blanc & Feteasca Regala
30,00 lei
Stralucitor, de culoare galben-pai, acest vin surprinde nobletea soiului Sauvignon Blanc alaturi de finetea inconfundabila a unui soi pur romanesc, Feteasca Regala. Cu arome imbietoare de flori albe si pere, acest vin se remarca prin eleganta si complexitate. Pastrat cu grija, acest vin dezvolta, odata cu trecerea anilor, un buchet complex de învechire. Temperatura de servire: 6-8°C. Asocieri culinare: branzeturi proaspete de tipul Ricotta sau Mozzarella, salate cu creveti sau preparate din peste si pui.
SKU: 10724
Categorii: Alb, Vinuri, Vinuri Romanesti
Etichete: asamblaj, Feteasca Regala, jidvei, monovarietal, Sauvignon Blanc, sec, Tarnave, Tezaur, Transilvania, vin, vin alb, vintage
Descriere
Informații suplimentare
Greutate | 1.05 kg |
---|---|
Cantitate | 0.75L |
Brand | Jidvei |
Alcool | 12,5% |
Tip produs | Vin |
Stil | |
Culoare | Alb |
Regiune | |
Tara de origine | Romania |
An vechime | |
Soiuri | |
Temperatura de servire | 6 – 8°C |
Recomandari de consum | Consumati cu moderatie |
Mentiuni legale | Alcoolul dauneaza grav sanatatii. Consumati cu moderatie. Este interzisa vanzarea catre persoanele sub 18 ani. |
Produse similare
Purcari ~ Vinohora Alb Feteasca Alba & Chardonnay
44,00 lei
Colectia Vinohora - o editie limitata a vinurilor Purcari in care se intalnesc soiuri autohtone din Republica Moldova si soiuri clasice internationale. Blendul alb reprezinta o hora vinicola moldo-franceza, ce combina autenticitatea si eleganta de Feteasca Alba cu forta si corpolenta unui Chardonnay clasic. Vinohora in Alb va invita la un dans ametitor cu note proaspete de lamaie verde, pere si flori de anason, ce se vor dezvalui treptat in gust delicat de iasomie, praline si cocos.
Temperatura de servire: 10-12°C. Asocieri culinare: bucate din peste, fructe de mare sau deserturi ușoare.
Chateau Cojusna ~ Autentic Cabernet Sauvignon & Feteasca Neagra
43,00 lei
Asamblajul din Cabernet Sauvignon si Merlot din colectia Autentic este un vin rosu sec, produs din struguri recoltati de pe plantatiile din arealul Codrilor Moldovei. Splendoarea sa poate fi observata inca de la inceput in culoarea rosie granat, dar si in buchetul plin de arome de coacaze negre si prune uscate. Gustul te fascineaza de la prima intalnire, datorita texturii catifelate, corpului robust si a postgustului in care se simt note finale de migdale si visine. Temperatura de servire: 16-18°C. Asocieri culinare: se asociaza perfect cu carnea rosie, branzeturile maturate, BBQ sau ciocolata neagra.
Purcari ~ Rosu de Purcari
85,00 lei
Rosu de Purcari este o revelatie pentru iubitorii de vin: copt, bogat si plin de savoare. Rosu ca focul, pasional ca prima dragoste, irezistibil ca o femeie frumoasa. Are o culoare rosie-caramizie si o aroma complexa de fructe de padure, afine si prune uscate, dezvaluind discret note dulci de vanilie. Gustul fructat surprinde prin rafinament, profunzime si catifelare, urmat de un postgust prelung. Temperatura de servire: 18-20°C. Asocieri culinare: bucate din vanat, miel si branzeturi picante Parmezan si Cheddar.
Purcari ~ Negru de Purcari
89,00 lei
Negru de Purcari este regele vinurilor rosii – nobil, cu o structura bogata si un buchet desavarsit. Cu o culoare rosie-caramizie, se remarca printr-un buchet complex si intens, cu nuante de fructe dulci - prune coapte si smochine - ce se dezvolta in timp, dublate pe final de arome fine de mirodenii si sofran. Gustul profund si catifelat aminteste de aceleasi fructe intalnite in buchet, cu note ample de taninuri delicate si cu un postgust senzual, de lunga durata. Temperatura de servire: 18-20°C. Asocieri culinare: branzeturi maturate cu mucegai nobil, rulada de cerb la cuptor, umpluta cu smochine, rulada de fazan cu piure de castane. Vinul a fost obtinut din struguri recoltati si selectati manual, vinificati prin metoda traditionala si maturat timp de 18 luni in baricuri din lemn de stejar frantuzesc. Recomandam aerarea vinului in decantor timp de cel putin o ora inainte de consum.
Purcari ~ Maluri de Prut
44,00 lei
Acest vin reunește tot ce este mai bun de pe ambele maluri ale Prutului. Culese cu dragoste, soiurile autohtone Feteasca Neagra si Rara Neagra au dat nastere unui vin cu un caracter puternic, dar in același timp, foarte fin. ”Maluri de Prut”prezinta o culoare rosie intensa cu nuante rubinii. Se distinge prin aroma fina predominata de fructe de padure si stafide, urmat de accente de vanilie. Gustul bogat, plin de vigoare imbina armonios notele de visina si prune uscate, trecand intr-un postgust prelung si echilibrat. Temperatura de servire: 18-20°C. Asocieri culinare: preparate din carne de vita sau porc si preparate din carne de miel la gratar.
Chateau Cojusna ~ Autentic Merlot
38,00 lei
Acest Merlot din gama Autentic este un vin de calitate sec rosu din struguri recoltati de pe podgoriile din zona Codrilor Moldovei. Vinul are o culoare rubinie, cu o textura fina. Te invaluie in aroma sa de ciocolata cu prezenta scortisoarei si a rasinei pomilor fructiferi. In gust este moale, fin si corpolent, cu un postgust lung si suav. Este genul de vin care devine mai atractiv si mai gustos la temperaturi mai joase, din acest motiv se poate asocia cu mai multe preparate culinare. Temperatura de servire: 16-18°C. Asocieri culinare: branzeturi maturate, preparate din carne rosie, paste in sos rosu sau ciocolata neagra.
Ikel ~ Saperavi
38,00 lei
Saperavi este un soi foarte cautat si apreciat. Vinul are o culoare rubinie intensa si se remarca printr-o aroma fina si complexa cu accente de prune uscate, fructe coapte si ciocolata. Iar gustul il completeaza cu note bogate de fructate negre, in timp ce postgustul este condimentat. Temperatura de servire: 16-18°C. Asocieri culinare: preparatele din carne rosie, ciuperci la gratare sau chiar cu legume proaspete.
Purcari ~ Vinohora Rose Feteasca Neagra & Montepulciano
44,00 lei
Blendul rose din colectia Vinohora reprezinta o hora moldo-italiana, care uneste armonia de Feteasca Neagra si inima zburdalnica a italianului Montepulciano. Aroma catifelata dominata de piersic, cirese si zmeura imbogateste corpolenta vinului. Gustul este plin si fructuos, cu note de vanilie. Impresioneaza prin persistenta, un postgust indelungat si o aciditate placuta. Temperatura de servire: 10 - 12 °С. Asocieri culinare: aperitive fine, branzeturi aromate si preparate de peste.