Brands

Puritate şi arome

Puritate şi arome

În spatele cocktail-urilor Bloody Mary, Cosmopolitan sau Screwdriver se află un element comun, care păstrează mixul de senzaţii într-un mod unic, fără a le eclipsa prospeţimea sau spectrul aromatic. Iar Acel element este vodka, celălalt fiind evident pasiunea cu care a fost creată. După care vin ingredientele care completează petrecerea din pahar.

În momentul în care alegem vodka perfectă pentru astfel de cocktail-uri ne vom orienta spre o etichetă cu un gust cât mai neutru şi elegant, exact cum ar trebui să se exprime un distilat memorabil. 

Iar pentru a o evidenţia cât mai mult posibil, vom oferi câteva exemple unde rafinamentul a fost cultivat cu răbdare, perseverenţă şi tradiţie. Cu toate că vodka nu este o băutură de origine controlată şi poate fi creată în mai multe regiuni care deţin o sursă de apă de pură şi de cereale, Rusia este în unanimitate prima ţara asociată cu acest produs.

Beluga Noble Russian Vodka este creată de distileria Mariinsk din Siberia şi este produsă după aceeaşi reţetă din 2002. Când povestim despre această etichetă apa este ingredientul principal, cu atât mai mult cu cât reprezintă peste 60% din reţetă. În acest caz, este vorba despre apă arteziană extrasă din surse ce se regăsesc la o adâncime de 33 de metri adâncime. Ulterior, apare selecţia atentă a celorlalte ingrediente cum ar fi grâul şi drojdia şi ulterior filtrarea de trei prin prin cărbune, argint şi nisip, în timp ce procesul de distilare este în continuare păstrat la nivel de mister. 

Un alt brand puternic al Rusiei în ceea ce priveşte vodka este Stolichnaya, cunoscută şi ca Stoli printre fani, o etichetă extrem de cunoscută în perioada sovietică şi unul dintre puţinele brand-uri exportate în perioada Războiului Rece în Europa de Vest şi America de Nord. Reţeta clasică este compusă dintr-un decoct obţinut din grâu, secară, drojdii şi apă arteziană, lăsat la fermentat pentru o perioadă de 60 de ore. Odată ce procesul de fermentaţie a fost încheiat, a doua etapă este cea de triplă distilare, până când produsul obţinut ajunge la o concentraţie alcoolică de 96.4%. Iar pentru a ajunge la concentraţia standard 40% este “diluată” cu apă de izvor, fiind urmată de filtrarea prin cristale de cuartz, nisip şi cărbune de mesteacăn.

Cu toate că Rusia este sinonimă cu vodka, prin tradiţie şi reputaţie, eticheta Cîroc a deturnat atenţia iubitorilor acestei acestei băuturi spre Franţa, o ţară cunoscută pentru vin, cognac şi calvados. Mai ales că Cîroc este produsă integral din struguri, ceea ce la început a creat o uşoară confuzie. Dar pentru că prin distilare multiplă ajunge la un procentaj alcoolic de 96% şi nu este învechită, poate primi denumirea de vodkă. Chiar dacă în procesul de producţie nu sunt folosite ingredientele tradiţionale

Conceptul inedit prin care este realizată se numeşte informal “snap frost”, ceea ce înseamnă că strugurii sunt culeşi după primul îngheţ. Ulterior, strugurii sunt fermentaţi şi ulterior distilaţi de cinci ori pentru a obţine o textură cât mai fină şi catifelată. 

Evident, nu puteam încheia fără să menţionem în câteva cuvinte şi despre tipurile de vodka infuzate cu diferite arome la finalul procesului de distilare. Iar exemplele memorabile sunt Smirnoff Raspberry (zmeură), Absolut Vanilia sau Whitley Neill Blood Orange (portocale siciliene), unde aromele respective sunt redate într-un mod fin şi susţinute perfect de textura elegantă.

Indiferent de ţara de provenienţă, de ingredientele alese sau de personalitate, vodka autentică va rămâne o alegere pentru papilele fine ale celor caută aromele extrem de rafinate de cereale, completate discret de cele de condimente şi citrice îmbibate într-o textură catifelată şi cu un postgust delicat care va stârni fantezia unor noi cocktail-uri.

Noroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.