Brands

Şi acum…despre Fetească Neagră

Şi acum…despre Fetească Neagră

Feteasca Neagră este o varietate de struguri prefiloxerică autohtonă, cu o provenienţă foarte
veche pe tărâmul podgoriilor româneşti. Cu timpul, şi-a dobândit statutul de soi portdrapel
cultivat, consumat şi iubit atât de poporul român, cât şi de străinii care au poposit temporar sau
definitiv în România.
Este considerat, de către specialiştii din domeniu, ca fiind unul dintre foarte puţinele soiuri
dacice care mai există şi astăzi în viticultura românească.
Secretul longevităţii sale a fost rezistenţa la ger, secetă, putregai şi alte boli ale viţei de vie,
precum şi calitatea superioară a vinurilor obţinute.
Aprecierea acestui soi din partea poporului român – extrem de inventiv şi pitoresc – reiese din
denumirile foarte sugestive pe care i le-a oferit de-a lungul timpului: Poama Fetei Negre,
Coada Rândunicii, Crăcană sau Păsărească Neagră.
Originară din regiunea Moldovei, i se spune despre Feteasca Neagră că s-a “născut” în zona
malului românesc al Prutului, după care a “migrat” în toate podgoriile româneşti. Şi chiar dacă a
împrumutat particularităţile fiecăreia, Feteasca Neagră şi-a păstrat personalitatea sa
inconfundabilă.
Corpolenţa medie, taninurile catifelate, textura “blândă” şi notele finale de prune uscate din
postgust, fac ca vinurile obţinute din acest soi să fie de-a dreptul spectaculoase. În completare,
aromele sale de fructe de pădure, scorţişoară, cuişoare, lemn dulce şi ciocolată neagră, fac din
Feteasca Neagră, vinul care să se calibreze pe papilele gustative ale oricărui iubitor de vinuri
roşii. În cazul în care este vinficat în rosé, caracterul fructat va fi mai pregnant, oferind senzaţii
organoleptice de neuitat în toiul unei seri toride de vară sau chiar în timpul sezonului rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.