Brands

Vodka Biopic

Vodka Biopic

Încă de la începutul secolului al XIV-lea, vodka a început să devină o băutură alcoolică extrem
de populară în Rusia, Polonia şi în regiunea Balcanilor. O recunoaştere care nu va rămâne
izolată, ci care va creşte exponenţial şi în restul ţărilor europene şi în Statele Unite, în special
după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Originile numelui acestei băuturi nu se cunosc cu exactitate, însă cel mai probabil etimologia sa
este legată de limba rusă, mai exact corelată cu verbul “razvodit” – similar cu substantivul
“voda” – care înseamnă literal “a dilua cu apă”. Ceea ce evident face referire la procesul final de
producţie al acestei băuturi. De-a lungul timpului, vodka a primit diferite denumiri colocviale
precum “vin din pâine” sau “vin amar”, până în anul 1751, când Ţarina Elizaveta Petrovna a
Rusiei a oficializat denumirea de vodka pentru a putea reglementa normele de producţie ale
distileriilor private.
Din punct de vedere tehnic şi concis, vodka este o băutură alcoolică cu un gust extrem de fin,
aproape neutru obţinută din grâu, secară, porumb, cartofi, sfeclă de zahăr sau sorg, drojdie şi apă.
Ce ulterior se distilează şi filtrează până ajunge la nivelul calitativ dorit de producător. În
anumite cazuri, produsul final poate ajunge până la o concentraţie de 94-96%, ce este în cele din
urmă “diminuată” cu apă cât mai pură. Cu toate că în trecut procentajul alcoolic era situat între
35 şi 50%, astăzi majoritatea tipurilor de vodkă lansate pe piaţă conţin 40% vol. alc. Un alt
amănunt esenţial legat de producţia acestei băuturi este că niciodată nu se maturează în butoaie
din lemn.
Atunci când apare ocazia de a savura această băutură o să apară mereu eterna dezbatere despre
stilul de a o consuma. Şi aici posibilităţile sunt multiple, pentru că vodka este una dintre puţinele
băuturi fine care are calitatea de a fi nelipsită din orice bar, adresându-se tuturor indiferent de
ocazie, spaţiu cultural, tradiţie sau opţiuni personale, tocmai datorită purităţii sale.
Este adevărat că în spaţiul faimoasei “Vodka Belt” care cuprinde Europa de Est, Balcanii, ţările
baltice şi Scandinavia, vodka se consumă în mod tradiţional simplu. Eventual, în ţări precum
Polonia, iarna există tradiţia ca fiecare pahar să fie acompaniat de un castravete murat sau alte
preparate culinare care au rolul de “a reseta” papilele gustative.
În schimb, în Europa de Vest sau în America de Nord, popularitatea acestei băuturi este datorată
potenţialului de a putea fi folosită în mixuri sau cocktailuri extrem de diversificate ca profil
aromatic, tocmai datorită neutralităţii sale. În mixuri se poate asocia extrem de delicios cu suc de
grapefruit, bere de ghimbir, limonadă, apă tonică sau suc de portocală. În ceea ce priveşte
cocktail-urile, se pare că primul cocktail creat cu vodkă ar fi fost realizat în Statele Unite, în anul
1938 denumit “Gypsy Queen” completat de bitter Angostura şi Bénédictine. Iar în prezent sunt
aproape 100 de cocktail-uri recunoscute, cu un potenţial evident de noi variaţiuni.
De asemenea, vodka se poate folosi şi în gastronomie, pentru diferite sosuri pentru paste, carne şi
peşte sau chiar pentru preparatele de patiserie, oferindu-le o textură unică.

În acelaşi, vodka se poate asocia minunat cu caviar sau icre, peşte afumat, hering marinat, biftec
tartar, cârnaţi de tipul Bratwurst, Frankfurter sau Kielbasa, capere sau legume murate. Iar lista
continuă…
Însă cel mai important “fun fact” despre vodkă este că din galeria băuturilor fine preferate de
cunoscători este primul distilat atestat istoric.
Na Zodorovie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.